Tuesday, February 24, 2009

SuLtAn sElAnGoR MeMbErI KuAsA KePaDa mBnYa.sUlTaN SeLaNgOr...

MeNtErI BeSaR SeLaNgOr...Yb eLiZaBeTh wOnG...

DiAmBiL DaRi kEnYaTaAN MeDiA
25 Februari 2009 Sukacita saya memaklumkan bahawa Yang Amat Berhormat Tan Sri Dato’ Abdul Khalid bin Ibrahim, Dato’ Menteri Besar Selangor telah menghadap Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor pada hari Rabu, 25 Februari 2009 dan menyembah kepada aginda perkembangan hal ehwal pentadbiran Negeri Selangor serta isu yang elibatkan Yang Berhormat Elizabeth Wong Keat Ping, Adun Bukit Lanjan yang juga EXCO Kerajaan Negeri Selangor.Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor telah menitahkan kepada saya untuk memaklumkan bahawa Baginda tidak dapat memberikan panduan atau nasihat kepada Yang Amat Berhormat Dato’ Menteri Besar Selangor dalam hal berkenaan isu Yang Berhormat Elizibeth Wong kerana ia masih dalam siasatan pihak polis dan melibatkan kedudukan Yang Berhormat Elizabeth Wong dalam politik. Sebagai Sultan Selangor, Baginda sememangnya berkecuali dalam hal ehwal politik (above politic).
-
Baginda selanjutnya menyatakan keyakinan Baginda atas apa jua keputusan yang bakal diambil oleh Yang Amat Berhormat Dato’ Menteri Besar dan percaya bahawa ianya dibuat secara adil dan bijaksana, dengan mengambil kira kepentingan rakyat khasnya dan Negeri Selangor amnya. Baginda turut merasa dukacita dan amat bimbang kerana sejak akhir-akhir ini perbuatan menceroboh hak peribadi dan ‘privacy’ individu telah dijadikan sebagai suatu alat untuk menjatuhkan maruah dan merosakkan imej seseorang. Adalah satu perkara yang menyedihkan apabila kehidupan dan hak individu itu dijadikan satu publisiti dan topik hangat untuk disebarkan (melalui media massa) kepada orang ramai.Kepada Yang Berhormat Elizabeth Wong, -
Baginda melahirkan rasa sedih dan simpati di atas insiden yang telah berlaku dan berharap agar beliau dapat bertenang, sabar dan menguatkan semangat untuk menghadapi dugaan ini dan meneruskan kehidupan seharian beliau.
-
-
-
DiSiNi kItA DaPaT MeLiHAt sEjAuH MaNaKaH PeRaNaN SuLtAn dIdAlAm sTrUkTuR PeNtAdBiRaN KeRAjAaN SeLaNgOr. BeGiNiLaH SuLtAn yAnG MeNjAgA RaKyAt-rAkYaTnYa.
rAkYaT BuKaN MeMiNtA HaRtA TeTaPi kEaDiLaN, sEpErTi yAnG BeRlAkU Di pErAk.
rAtA-RaTa KiTa sEdIa mAkLuM AkIbAt pErKaRa InI. kEaDaAn pOlItIk dAn rAkYaT Di nEgErI PeRaK MeNjAdI KuCaI KaCiR. DiMoHoN SuLtAn pErAk mEmPeRkEnAnKan PiLiHaN RaYa sEmUlA. SuPaYa rAkYaT DaPaT MeMiLiH PaRtI YaNg lAyAk mEmErInTaH. SmA-SaMaLaH KiTa mEnAnTiKaNnYa.

1 comment:

 1. betul-betul-betul

  masalah lam bilik jangan kite mtk campur tangan ketua kampung lak...

  itu la yg terjadi di PERAK, UMNO mengudakan raja untuk dapat negeri tu... kite ade ketua lam dun, kite ade speaker, kite ade peguam... sume langgar terus jumpe sultan.. kenapa tak jumpe org tertinggi dalam PERAK iaitu rakyat, senang biar rakyat tentukan...

  http://bagindareformasi.blogspot.com/2009/02/rolls-royce-evo10-mercedes-volvo-camry_25.html
  http://bagindareformasi.blogspot.com/2009/02/teks-ucapan-ketua-pembangkang.html
  http://bagindareformasi.blogspot.com/2009/02/khir-bersuara-pun-mengalah-kan-sultan.html

  ReplyDelete