Thursday, May 14, 2009

Hanya Rakyat Yang Boleh Selesai Krisis Perak

Hanya rakyat yang layak menjadi hakim untuk menyelesaikan krisis politik di Perak. Jika Dewan Undangan Negeri (Dun) Perak dibubarkan segera bagi membolehkan rakyat menentukan kerajaan pilihan mereka. Tidakkah ini baru di katakan Negara demokrasi.
-
Hanya rakyat yang boleh menjadi membuat keputusan kerajaan mana yang mereka mahukan bukan mahkamah. Kerana itu tiada jalan lain untuk menyelesaikan krisis di Perak kecuali Dun dibubarkan. Jika krisis ini dibiarkan berterusan ianya akan memusnahkan lagi demokrasi di negara ini.
-
Kenyataan Najib yang sedia untuk mengadakan rundingan dengan Pakatan Rakyat untuk menyelesaikan kemelut politik di Perak. Apakah yang akan dimintanya?. Tidakkah mudah jika pembubaran Dun dilaksanakan.
-
PAS bersedia mengadakan perbincangan dengan Barisan Nasional (BN) untuk menyelesaikan krisis politik di Perak. Krisis yang melanda banyak menjerumus ke gosip2 yang tidak baik untuk semua pihak, sebagai contoh Perak dilanda kemelut politik BN merampas pentadbiran Pakatan Rakyat secara haram dengan tidak menghormati pilihan yang telah dibuat rakyat Perak selain tidak menghormati undang-undang tubuh negeri Perak.Ekoran rampasan kuasa itu Sultan telah meminta Menteri Besar Pakatan, Dato' Seri Mohammad Nizar Jamaluddin supaya melepaskan jawatan menteri besar. Baginda kemudiannya memperkenankan pelantikan Menteri Besar haram Dato' Seri Zambry Abd Kadir dari BN sebagai menteri besar yang baru.
-
Bagaimanapun pada 11 Mei, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengisytiharkan Nizar sebagai Menteri Besar Perak yang sah dan pada esoknya, Zambry mendapat perintah penangguhan penghakiman tersebut sehingga selesai rayuannya.
-
Setelah itu, Nizar pula memfailkan permohonan untuk mengetepikan perintah penangguhan tersebut, yang akan didengar Isnin ini.
-
Hai sampai bilakah perkara ini akan berkesudahan....
-
Siapa yang lebih berkuasa rakyat atau pihak berkuasa..
-
Fikirkanlah......

No comments:

Post a Comment